söndag 9 september 2007

Vill du helst bli snygg och smal eller ha bra kondition och styrka? Om nyttan av att träna.

Innan jag skriver om att få tiden och orken att räcka till för träning, så tänkte jag att det kunde vara bra med några ord om vitsen med att träna.

Att vara snygg och smal är ofta det som motiverar människor att ta tag i sin hälsa. Att ha bra kondition och styrka är inte alltid lika högt upp på prioriteringslistan. Inte desto mindre är det sämre för hälsan att ha dålig kondition än att ha några kilon övervikt. (Bäst är så klart att både vara normalviktig och ha hyfsad kondition.) Den som är smal och har noll kondis kommer i genomsnitt att bli sjukare än den som har bra kondis men några kilos övervikt. Men många verkar vara mera intresserade av att vara snygga än av att inte dö i förtid. Som småbarnsförälder är det kanske läge att acceptera att man kanske aldrig kommer att uppnå sin ungdoms skönhet, men att det fortfarande är viktigt att ha ork och att vara frisk. Både du och andra människor (din familj) tjänar på att du är frisk.

Den som svälter sig med racer-dieter, kommer troligen inte att kunna förbättra sin kondition eller styrka under dietens gång. Personen riskerar att komma i mål som en smal men orkeslös människa, med dåliga förutsättningar för att behålla sin nya vikt. Det finns studier som tyder på a) att snabba viktnedgångar är svårare att behålla över en längre tid, och b) att den som har bra kondition och tränar har lättare att få till en balanserad diet i längden.

Träning har en positiv effekt på kroppsvikten på två sätt. För det första ökar träning ämnesomsättningen både under och efter träningen. På lång sikt så ger både ökad kondition och ökad muskelmassa ökad ämnesomsättning även de dagar som du inte tränar. För det andra så blir aptiten mer normal när man tränar. Människor som förut har haft problem med sug efter onödigt mycket mat och godsaker brukar märka att suget dämpas när de tränar. Regelbunden träning kommer därför att göra det psykologiskt mycket enklare att orka bibehålla ett balanserat matintag år ut och år in.

För att nå framgång när man ska minska i vikt, kan man dock inte bara sätta igång och träna och i övrigt strunta i sina matvanor. Att få ordning på matvanorna är den överlägset viktigaste faktorn för att minska i vikt. Träningen bidrar med en ökad energiåtgång och en minskad aptit efter onyttigheter, men kan inte kompensera för ett ohejdat intag av kalorier. Slutsatsen är enkel för den som vill gå ned i vikt: Om jag tränar kommer det att gå lättare att gå ned i vikt, men det allra viktigaste är att få bra matvanor.

Men som jag inledde med att skriva, träning är så mycket mer än ett sätt att minska i vikt. Framför allt är det ett sätt att få mer ork i vardagen och att minska risken får många allvarliga sjukdomar.

Kondition ger bl a:
- mer ork i vardagen, när du ska orka jobba och vara förälder.
- minskad risk för hjärtattack, lägre blodtryck, bättre kolesterolvärden.
- minskad risk för diabetes, bättre insulinkänslighet.
- bättre koncentrationsförmåga (elit-schackspelare brukar träna konditionsträning).
- minskad risk för stress-symptom och utbränning.
- minskad risk för impotens för män.

Styrka och muskler ger bl a:
- mer ork att lyfta dina små barn.
- mindre arbetsskador (gäller även kontorsarbetare).
- mindre ont i kroppen.

Problemet är bara - Hur ska man få ork, tid och inspiration att träna när det är så många måsten i ens liv? Nästa post i bloggen kommer att handla om detta.

Inga kommentarer: