lördag 8 september 2007

Mätt-på-färre-kalorier-trix #4 - Ömsom vatten, ömsom vatten

Det kanske allra minst krävande man kan göra för att minska kaloriintaget per dag utan att bli hungrigare är att bara dricka vatten till alla måltider. Tro det eller ej, men människan, precis som alla andra däggdjur, är konstruerad för att dricka vatten i första hand. Kroppen är sällsynt obegåvad på att känna mättnadskänslor på grund av energi som kommer in i kroppen i flytande form. Därför blir vi inte så mätta som vi "borde" bli av läsk, öl, mjölk, juice osv, trots att många med lätthet sköljer ned en halvliter vätska per måltid. Speciellt sockerläsk är lömskt, eftersom det dessutom ökar aptiten under en måltid. (Se tidigare inlägg, trix #1.) Du kan ju alltid pröva att räkna på hur många kalorier det skulle bli per dygn med just din favoritdryck och dina dryckesvanor. Det brukar lätt kunna bli några hundra kalorier, och det är väldigt mycket onödiga kalorier för en som siktar på att hålla ett kaloriintag på t ex strax under 2000 kalorier. (Finnarna har en utmärkt sida (på svenska) där man kan får näringsvärden för väldigt många olika livsmedel..)

Något hysteriskt vattendrickande är dock inte nödvändigt. Ibland kan man läsa att man måste dricka väldigt mycket vatten för att ämnesomsättningen ska fungera medan man går på diet. Det är visserligen viktigt att inte vara uttorkad, för då bromsas ämnesomsättingen, men detta eviga vattenpimplande som många ägnar sig åt skapar i första hand onödiga toalettbesök. Bara man inte är uttorkad fungerar ämnesomsättningen som den ska.

Vissa dricker vatten för att dämpa hunger mellan måltiderna. Det fungerar ytterst tillfälligt på grund av att magsäcken fylls, men ger inga långvariga mättnadseffekter. Det kan dock ha en psykologisk distraherande effekt att ta ett glas vatten, när man blir sugen utan att vara direkt hungrig. Istället för att ta en kaka så tar man ett glas vatten. (Promenader är dock bättre sötsugsdämpare. Vid lätt motion frigörs hormoner som gör att man blir mindre hungrig och sugen. Hitta på ett ärende som ger dig anledning att gå lite.)

Det pågår en debatt om huruvida kaffe och te, som innehåller centralstimulerande ämnen, är bra eller dåligt att dricka under viktminskning. På plussidan ligger viss ökad ämnesomsättning, men på minussidan en viss ökad insulinutsöndring, vilket leder till ökad fettlagring, och lite andra negativa effekter. På det stora hela så kan man dock utan att oroa sig särskilt mycket dricka kaffe och te (utan socker) som vanligt. Det är viktigare att tänka på vad som är trevligt och uthärdligt för psyket än vad som är absolut optimalt. Det går alldeles utmärkt att gå ned i vikt både med och utan kaffe/te. Du ska ju orka med livet också.

Alkohol är inte så lyckat att dricka när man vill bli mätt på färre kalorier. Alkohol innehåller nästan lika många kalorier per gram som fett. Det finns dock en del forskning som visar att en hel del av alkoholens kalorier omvandlas till värme, vilket minskar nettointaget av kalorier. Men förutom kaloriinnehållet så har alkohol dessutom effekten att den, precis som socker, ökar aptiten och kan stimulera sötsuget för den som har lätt för att bli sockerberoende. (Anledningen är att alkohol stimulerar samma belöningscentra i hjärnan som socker.) Därtill försämrar alkohol prestationsförmåga vid träning. Själv tycker jag att det är gott med rödvin, så jag unnar mig det emellanåt (max 1 gång/vecka), men det blir max 2 glas, fullt medveten om att det är kontraproduktivt för hälsan.

Detta blir för tillfället det sista mätt-på-färre-kalorier-trixet. De fyra trix som jag skrivit om har jag valt ut med tanke på att de är båda effektiva och rimliga att genomföra i praktiken mitt i en intensiv vardag. Nästa inlägg kommer att handla om träning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig innehåller alkohol snarare 7kcal/gram (jämfört me 4 för protein och kolhydrater och 9 för fett).
Dessutom kom det nån studie för inte så länge sen som påvisade att kroppen inte tar upp alla 7. Tror detta togs upp på Kolozzeums forum...

friskforalder sa...

Tack för korrekturen. Jag har läst på och förbättrat texten. Du har helt rätt i det som du skriver.