måndag 17 september 2007

Jag hinner ju aldrig träna! - Tips för mer tidseffektiv träning

Som förälder har man inte alltid tid att ägna två-tre timmar till att packa träningsväskan, åka till gymmet, byta om, träna, duscha, byta om igen, äta lite direkt efter träningen, ta sig hem igen, packa upp träningsväskan och sedan sitta och pusta ut lite. Alla saker runt omkring träningen gör lätt att 45 minuter träning tar över två timmar i verkligheten.

Därför kommer här några tips på hur du kan förkorta din träningstid (en del av dessa tips fanns redan i förra inlägget, men repetition skadar ju i inte):

Gör vardagen till träning. Gå till jobbet, ta trapporna, lek vilda lekar med barnen osv.

Träna precis innan dagens dusch. Då slipper du duscha två gånger. Om du har dusch på jobbet så kan du spara duschen till jobbet och cykla så att det ryker till jobbet. Om du tränar på morgonen så känner du dig troligen piggare resten av dagen. (Inget för morgon-hatare.)

Träna precis innan en måltid. Eftersom det är viktigt att äta efter träning, så försök att tajma träningen så att den ligger före en måltid. Då slipper du extra måltider.

Träna högintensivt (om du kan utan att skada dig). Allt snack om att man måste promenera för att optimera fettförbränningen stämmer inte. visserligen bränner du högre andel fett under just dessa 20 minuter om du promenerar 20 minuter, men om du kör högintensivt i 20 minuter så kommer du att bränna fler kalorier under dagen som helhet än om går i 20 minuter och därmed också bränna mer fett (förutsatt att du inte ökar mängden mat som du äter under dagen).

Styrketräna på ett sådant sätt att du inte vilar så mycket mellan övningarna. Cirkelträning, komplexträning och andra sorters styrkesträning där du går från övning till övning utan en massa vila emellan är tidseffektivt.

Träna hemma. Skippa transporttiden.

Gå till träningen på väg till/från jobbet. Minska transporttiden.

Ta tid när du stretchar. 30 sekunder per muskel, inte mer, dagdrömmare där.

Träna på ett motionsredskap medan du tittar på ditt favorit-TV-program. Två flugor i en smäll.

Detta var sista inlägget om att hitta realistiska förutsättningar för att träna för tillfället. Kommande inlägg kommer att handla om rutin och planering.

Inga kommentarer: