torsdag 13 september 2007

Topplistor - bästa träningsformerna!

I syfte att inspirera har jag skrivit fyra tränings-topplistor. Toppliste-idén är mest ett sätt att göra det lite kul. Listorna är så klart subjektiva och allt annat än kompletta. (Fyll gärna på med förslag genom att skriva kommentarer.) Jag hoppas dock att genom att du ställer dig själv frågor om vad som passar dina behov, så kan dessa topplistor kanske hjälpa dig att hitta ett sätt att träna som är realistiskt för dig. Att fråga efter en träningsform som är "optimal" för den fysiska utvecklingen är sällan särskilt realistiskt när man lever ett hektiskt liv som arbetande småbarnsförälder. De olika saker som en pressad förälder kan behöva tänka på och som jag skrev om i förra blogg-texten är 1. Snällt mot kroppen, 2. Inte kännas motigt, 3. Tidseffektiv, 4. Kan genomföras när du har tid, 5. Kan genomföras när du orkar, 6. Roligt. Det bästa sättet att hitta en träningsform som man faktiskt orkar fortsätta med är att hitta något som går ihop med ens eget liv.


Snällast mot en otränad kropp

#1 Styrketräning rehab-style. Inget är effektivare för att stärka en otränad kropp än ett klokt utformat styrketräningsprogram. Kan utföras både hemma och på gym.

#2 Rygg-gympa (kallas ibland Core) och andra "snälla" former av grupp-gympa. Gympa speciellt framtagen för att stärka rygg och axlar.

#3 Simning och vattengympa. Inga hårda stötar. Den relativt låga belastning av lederna när man simmar gör dock att lederna inte stimuleras till att stärkas.

#4 Längdskidåkning. Bra naturlig rörelse för hela kroppen utan hårda stötar.

#5 Promenader. Stillsamt och behagligt. Belastar lederna utan allt för hårda stötar.

#6 Vissa motionsmaskiner, t ex crosstrainer/orbitrek, trappmaskin/stairmaster osv, är rätt snälla mot kroppen. Träning utan hårda stötar. Dock monotont och vissa maskiner, t ex motionscykel, kan bli slitsamt för vissa leder. Ett enkelt sätt att få lite kondition, dock.

...

#999 Bollsport. Tvära explosiva rörelser i kampen om bollen är kul, men skadar lätt en otränad kropp.

#1000 Jogging. Slitigt och stötigt. Ett garanterat sätt att skada sig om man är otränad och försöker köra hårt på en gång.

Mest tidseffektiva

#1 Ta sig till olika ställen (t ex jobbet) med cykel eller snabb promenad i stället för bil/buss. Du får motion medan du tar dig till ett ställe som du ändå måste ta dig till. Om du kan duscha när du kommer fram så kan du dessutom ta i lite.

#2 Hög-intensiv konditions-träning (joggning, cykel etc) hemma eller direkt utanför dörren. En kvarts flåsande om dagen på ett motionsredaskap eller ute i naturen gör under för konditionen och ämnesomsättningen.

#3 Hemma-DVD-träning. Gympa framför TV:n och spara in transporttiden. Det finns massor av träningsformer att välja på.

#4 Styrke-träning: cirkel-träning. Styrke-träning där du inte vilar så mycket, utan går i "cirklar" mellan övningarna går förvånansvärt fort.

#5 Träna i lokal i anslutning till jobbet. Träna på väg till eller från jobbet och spara transporttid.
...

#999 Lång-distans-träning. Flera timmar långa träningspass är ofta nödvändiga för att förbereda sig för Vättern-rundan och liknande.

#1000 Golf. Det borde vara straffbart för småbarnsföräldrar att lämna sin respektive ensam med barnen en hel helgdag i veckan för att spela golf.

Mest flexibla

#1 Alla ensam-träningsformer som genomförs i eller nära hemmet. Kan göras när som helst.

#2 Alla ensam-träningsformer som genomförs i lokal. Lite krångligare att ta sig dit, men fortfarande flexibelt.

#3 Tvåmanna-sport, t ex racketsport. En enda kompis som ska synka sitt liv med ditt räcker.

#4 Grupp-aktiviteter, t ex grupp-gympa. Du får anpassa dig till en tid som någon annan bestämt, men vissa träningsställen har många olika träningspass.

...

#1000 Seriös lagsport. Förutom fasta tider har du plikter mot laget.

Roligast

#1 Det som gör dig glad. Smaken är som baken.

...

#1000 Det som du vämjes över.

Billigast

#1 Styrkeövningar hemma utan redskap. 0 kr.

#2 Promenader och jogging. I princip gratis. Men tyvärr kostar ett par bra skor runt 1000 kr eller mer.

... och sedan går det inte skriva mer om kostnader. All träning kostar, men priserna varierar enormt. Begagnade apparater och vikter är billigare än nya. Friskis och Svettis brukar vara billigast på gympa. Många kommuner har rätt billiga kommunala gym, liksom många arbetsplatser. Skidutrustning brukar vara billigast på våren. Osv.

Hoppas du hittar något som går ihop med ditt liv som arbetande förälder.

Inga kommentarer: