tisdag 4 september 2007

Mätt-på-färre-kalorier-trix #1 - Bye bye, sugar

Jag är något av ett sockertroll. Godis är gott, helt enkelt. Om viktminskning var min religion, skulle socker vara den frestande djävulen. Nu är viktminsking inte en religion, utan något som kan vara nödvändigt för att behålla hälsan. Inte desto mindre finns det få saker som gör det svårare för den som vill äta en begränsad mängd energi än socker. Eftersom ledstjärnan för mitt sätt att tänka kring viktminskning är att det inte ska vara jobbigt, så utnämner jag sockeravvänjning till det kanske viktigaste trixet.

Socker stimulerar aptiten. Den som känner smaken av sött äter mer, eftersom vi är födda med egenskapen att åtrå det söta. Därför stimulerar socker aptiten mycket mer än andra kolhydrater som är precis lika snabba som socker, men som inte smakar sött. Det är omdiskuterat om även sötningsmedel stimulerar aptiten, eftersom det smakar sött. Det nuvarande forskningsläget talar dock inte för att det är så. Jag personligen har dock fått mindre sug av att avstpå från light-läsk.

Genom att äta socker gör du det alltså svårare för dig att känna dig mätt. Speciellt läsk är riktigt lömskt, eftersom socker i rinnande form inte bidrar minsta lilla till mättnadskänslan, utan bara till aptitökningen. Det i sin tur gör dietandet mer mentalt ansträngande, och onödig mental ansträngning är det sista en förälder behöver i sin redan
intensiva vardag. (Artikel om socker och aptit.)

Socker är dessutom beroendeframkallande för många. Kroppen belönar blodsockerhöjningar med endorfiner (kroppsegna droghormoner), som skapar ett härligt välbehag. Den känslan skapar beroende i olika hög grad hos olika människor. (Boken "Sockerbomben" av Bitten Jonsson och Pia Nordström är väl den mest kända svenska boken om sockerberoende. Boken innehåller tester där du kan testa din egen känslighet för socker.)

De flesta människor som äter mycket socker blir instinktivt ledsna inför tanken på att säga farväl till socker i vardagen. För en del är sockersuget nästan överväldigande starkt. Jag dock trösta med att redan efter ett par veckor utan socker så lugnar dessa känslor ned sig. Precis som alla andra beroenden, kan man vänja av sig genom att avstå under en tid. En del upplever att ett tillskott av krom minskar suget. Det är viktigt att vara noggrann med att inte utsätta sig för hunger när man ska göra sig av med sockersuget, för då kommer sockersuget att bli starkare. Ät alltså väldigt regelbundet av nyttig mat med långsamma kolhydrater när sockret ska ut ur ditt liv. För många kan det vara bra att göra sig av med sockerkonsumtionen innan man ens börjar tänka på att försöka tänka på att minska kalori-intaget. En sak i taget, annars är risken att självkontrollen inte räcker till i ditt redan intensiva liv.

Hur strikt man måste avstå från socker varierar så klart från person till person. En del måste bli socker-absolutister för att inte börja moffa igen. Babben Larsson är väl det mest berömda exemplet på en person som gått på regelrätt sockeravgiftning för att få ordning på sin hälsa. Jag själv tycker att det går bra att äta lite sötsaker på lördagar och sedan återgå till sund kost övriga veckodagar. Jag tycker inte heller att jag behöver tvärvägra äta alla sorters bröd som innehåller lite socker, även om det är bättre att välja andra bröd. Men var och en måste pröva sig fram hur noggrann man måste vara. Ju svårare sug, desto större behov av att vara strikt, precis som med alkohol.

När sockersuget sätter in är frukt ett bra alternativ. Det smakar sött, men höjer inte blodsockret särskilt mycket. Endorfin-belöningen uteblir. Många upplever dock att de bara blir hungrigare av att äta ett äpple när de är hungriga. Det beror troligen på att sockersmaken stimulerar aptiten. Så om problemet är hunger snarare än bara sug, så är det bättre att äta
något annat än frukt.

Även barnen kan med fördel ta del av just denna förändring i livet. När jag bodde i Skottland så tyckte de många föräldrar att man skulle lära bäbisar att äta bröd genom att doppa typ Mariekex i mjölk. De tyckte också att de skulle sätta cookie-bars i händerna på 3-åringarna på väg till dagis och att barnen alltid skulle få välja en godis när de var på affären. Hela vardagen var sockerstinn för skotska barn. Folk tyckte nästan att vi var elaka mot våra barn när de bara fick lördagsgodis. Det känns som att fler och fler familjer i Sverige börja styra in mot den riktningen också. Barn anses ha rätt till minst en sockerkick om dagen. Detta är verkligen inte snällt mot barnen, eftersom man grundlägger ett sockerberoende som kommer att leda till ökad risk för fetma när de blir vuxna. Barn som är vana vid att få något sött dagligen kommer säkert att bli fullständigt vansinniga av ett sådant beslut. Men det handlar ju om barnens långsiktiga hälsa. Förutom allt som kan drabba vuxna så kan barn även får förhöjd adrenalinnivå av socker, så ett stopp för socker kan komma att innebära lite mindre vredesutbrott från barnens sida. Att lära barn att socker är en lyx handlar inte om att pådyvla dem bantning utan om att ge dem sunda matvanor inför resten av deras liv (och att rädda deras tänder).

Det kan alltså vara jättejobbigt att bli av med sockerätandet, men när det väl är gjort är förutsättningarna för att gå ned i vikt utan att det blir mentalt ansträngande väldigt mycket bättre:

1. Du har eliminerat en stor källa till värdelösa kalorier.

2. Du har eliminerat en fullständigt onödig katalysator för aptit, sug och hunger. Du kommer att lättare att kunna äta en begränsad mängd mat utan att behöva gå hungrig mellan måltiderna. Detta i sin tur ökar chansen för att lyckas gå ned i vikt enormt.

3. Du kommer att ha jämnare humör och ork under dagarna (mindre sockersvängningar och sug), vilket kommer att göra det lättare att hantera vardagen.

Inga kommentarer: