torsdag 11 oktober 2007

När barnen drar hem förkylningar - om förkylning, träning och viktminskning

Nu har mina två äldsta barn, en 5-åring och en 2-åring, inlett årets dra-hem-förkylningar-från-dagis-kampanj. Som förälder, speciellt när barnen är små, så får man ta del av en härlig cocktail av virus och bakterier, som barnen vänligt tar med hem från dagis och skola. Det här gör det så klart mycket svårare att få ordning på hälsan. När man är sjuk blir man orkeslös och omotiverad. Dessutom är det direkt skadligt att träna för hårt och/eller gå på för stort energiunderskott när man har en infektion i kroppen.

Träning och förkylning

Även om du är less på att aldrig bli kvitt förkylningar så är det viktigt att du respekterar din kropp och aldrig tränar under en förkylning. Har du otur så sätter det sig på hjärtat och då kan du bli riktigt sjuk. Men framför allt innebär extra ansträngningar att immunförsvaret blir svagare i onödan. All träning, både kondis och styrka, anstränger och försvagar kroppen mot infektionen. Det ger dessutom inget att träna, eftersom din kropp ändå inte kommer att tillgodogöra sig träningen.

Två typer av symptom är extra viktiga att respektera:
- Träna aldrig med feber
- Träna aldrig med halsont, slem i halsen eller andra halsproblem
(Läs mer här om varför.)

Om du "bara" är täppt i näsan i slutet av en förkylning och känner att förkylningen i stort sett är över i övrigt, så kan du dock börja träna försiktigt. "Om du mår bra för övrigt, har varit feberfri några dagar och inte har missfärgad snuva eller upphostningar finns det nog inte några hinder för att träna." (Råd från Netdoktor.) Promenader t ex till och från jobbet är ok även om du har ont i halsen, bara du inte försöker pressa på och "powerwalka".

Som förälder kan du inte chansa med din hälsa. Om du skulle överanstränga sig under förkylning så kommer en hel familj att drabbas indirekt av att du blir allvarligt sjuk. Bli inte så ivrig i dina ambitioner att du börjar tänka kortsiktigt!

Viktminskning och förkylning

Det är inte bra att ligga på energiunderskott när du har en infektion. Kroppen behöver energin för att kunna motarbeta viruset. Du får helt enkelt dra ned på dina viktminsknings-ambitioner tillfälligt och se till att kroppen orkar blir frisk först.

Å andra sidan så hjälper knappast sötsaker mot förkylningen. Även om du tycker synd om dig själv för att du är förkyld, så finns det ingen anledning att äta onyttigt. Att tänka att du "förtjänar/behöver/har rätt till" onyttigheter när du är sjuk är en del av det mönster av självbedrägeri som vi lätt ägnar oss åt. Någonting gott kan du så klart äta någon dag, precis som annars, men en förkylning är inte en ursäkt att spåra ur totalt. Din ambition är ju att fortsätta ditt hälsoprojekt så fort förkylningen är över.

Sikta långsiktigt bortom förkylningen

När man blir förkyld är det lätt att ge upp. "Jag som just kommit igång med träningen. Och så kommer det här. Nu skiter jag i allt." Egentligen så vet du att det finns ett liv även efter förkylningen, och då kan du återuppta dina strävan efter bättre hälsa. Förkylningen är en anledning att pausa och ta det lugnt, men inte en anledning att ge upp. Den som vill förbättra sin hälsa måste tänka långsiktigt. Du ska inte komma i toppform så snabbt som möjligt, utan skaffa en livsstil som gör att du klarar av att hålla dig hälsosam under år efter år. I det perspektivet så är en förkylning bara ett tillfälligt hinder på vägen.

Att undvika förkylning

Går det att undvika förkylning? Som förälder är svaret NEJ. Det är nästan omöjligt, såvida du inte vill vara en ovanligt dålig förälder som undviker dina barn.

Men det finns några saker som hjälper:
- Tvätta händerna ofta
- Undvika kroppskontakt med förkylda (Dock inte dina barn, så klart!)
- Inte peta i ögon, näsa, mun
- Sova ordentligt
- Stressa mindre
- Inte träna för hårt; inte slarva med kolhydrater i samband med hård träning
- Inte ligga på ett kraftigt energiunderskott (dvs inte hetsbanta, utan ta det måttligt)
- Äta näringsrikt, med mycket vitaminer och mineraler
- Olika tillskott, t ex Echinacea/Röd solhatt, kamomillte, C-vitamintillskott, vitlök, ingefära (och andra antiseptiska kryddor), Quercetin, osv är ständigt föremål för diskussion om huruvida de fungerar eller ej. Echinacea + C-vitamin i kombination har så vitt jag vet vetenskapligt stöd. (Tidningnotis.)

Inga kommentarer: